Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubitelji piva godinu dana okupljaju se u udruzi

I Hrvati otkrili pivo s oštrigom!

sce-piva-txt.jpg
import
06.09.2005.
u 18:22

I Hrvati su napokon legalizirali svoj omiljeni birtijaški sport: prije nepunih godinu dana 15-ak pivopija okupilo se u Zagrebu i osnovalo udrugu građana ljubitelja toga prehrambenog proizvoda, "Društvo prijatelja piva"!

U njemu se dečki i djevojke iz Zagreba i cijele Hrvatske sastaju jednom tjedno i druže, razmjenjujući iskustva i dojmove o starim i novim pivama na tržištu. U Klubu postoji više sekcija, poput skupljača pivskih čepova, etiketa, podmetača, krigli i čaša, zatim "kuhači" piva i "kušači", zasigurno najmasovnija kategorija.

- Htjeli bismo vratiti tradiciju kuhanja i pijenja piva. Protivnici smo industrijalizacije i globalizacije piva jer najbolja su piva proizvedena u malim privatnim pivovarma - kaže predsjednik udruge Neven Pufnik.

- Probao sam više od 920 raznih vrsta piva sa svih kontinenata. Obično se za belgijska kaže da su najbolja, ali sve to ovisi o subjektivnom mišljenju kušača. Problem u ocjenjivanju piva je razlika u stilovima; postoji njih 80-ak. Tu su lager, pilsener, dunkel, schwarz bier, pšenično...

Postoje i neka doista bizarna piva, na primjer "oyster", pivo s oštrigom koje fermentira do dvije godine dok oštriga cijelo vrijeme raste u boci, pivo s chilijem ili, na primjer, austrijski "samichlaus", koji se proizvodi samo jednom godišnje, na dan Sv. Nikole, u 900 primjeraka, koji su prodani odmah nakon proizvodnje, a od kojih smo mi uspjeli dobiti 20 po cijeni od 950 kuna (po primjerku!) - kaže član kluba Ognjan Šolaja.

Društvo još nema svoje prostorije pa se okupljaju po zagrebačkim pivnicama i kafićima, ali će uskoro riješiti i taj problem. Često organiziraju putovanja - posjete pivovarama u zemlji i inozemstvu te neizostavnom Oktoberfestu. U rujnu, prvi put u Hrvatskoj, svi članovi, stari i novi, proći će "inicijaciju" na zagrebačkom Jarunu, koja će se sastojati od kupanja u dva 500-litarska bazena ispunjena svijetlim i tamnim pivom.


Pivo jednak užitak kao i vino

Članovi kluba su i poznati glumci Goran Navojec, Filip Šovagović te Goran Tribuson.
-Nemam neku omiljenu marku piva, više volim istraživati kaže Navojec, dok njegov kolega Šovagović najradije pije "coronu". Književniku Goranu Tribusonu, članu kluba, omiljena su piva "pilsner urquell", crveni "leffe" i "paulaner". Na učlanjenje sam se odlučio zbog nepravde koju nesofisticirano društvo radi prema pivu, držeći da je otmjeno piti vino, a da je pivo za prostake. Zato se u našim lokalima može naći samo 5-6 vrsta piva. Pivo je kao i vino i može biti jednak izvor zadovoljstva i meditacije kaže Tribuson.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije